Jornades Europees del Patrimoni 2023

CELEBREM LES JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI

10-10-2023
Del 13 al 15 d'octubre de 2023, VINE A LA FESTA MAJOR DEL PATRIMONI CULTURAL

CELEBREM LES JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI

 

Un any més, l’Ajuntament de Gavà impulsa les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991 i que està considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural.

Al llarg de tots aquests anys les Jornades Europees de Patrimoni ens han permès conèixer la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural català gràcies a la col·laboració de centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori català que any rere any han obert les portes de casa seva per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania.

 Els dies 13, 14 i 15 d’octubre et convidem a viure noves activitats i experiències en aquesta jornada de descobertes del nostre patrimoni cultural. Un gran ventall de propostes (des de portes obertes o visites guiades i activitats i tallers familiars, entre d’altres) que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l’agenda en línia. Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per redescobrir el nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat.

Les Jornades Europees de Patrimoni compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació de Micropobles de Catalunya i l’Associació Capital de la Cultura Catalana.

 'PATRIMONI VIU'

El lema de l'edició d'enguany, proposat pel Consell d’Europa, és “Patrimoni viu”, fent referència a les pràctiques, els coneixements i les habilitats que es transmeten de generació en generació, i que actualment es continuen mantenint.

Són diverses les habilitats, els oficis i les professions que ens permeten conservar i salvaguardar el nostre patrimoni de moltes maneres diferents. La temàtica d’aquest any tracta d’examinar com el patrimoni d’ahir s’ha convertit en el patrimoni d’avui i com aquest patrimoni, gràcies a les persones que transmeten el seu coneixement, es pot salvaguardar per a les generacions futures.

El lema “Patrimoni viu” vol donar l’oportunitat a les institucions, entitats i associacions que participen en les Jornades Europees de Patrimoni d’organitzar activitats que permetin fixar-nos més detingudament en el treball dut a terme pels guardians del nostre patrimoni. 

 

Programació 

 

Divendres 13 d’octubre, a les 19 h

Al Museu de Gavà

XERRADA “LA CIUTAT DE REPÒS I VACANCES” DEL GATCPAC

El complex de vacances per a les classes treballadores a les platges de Viladecans, Gavà i Castelldefels va ser dissenyat entre el 1931 i 1933 per encàrrec del govern de la II República. No obstant això, va quedar paralitzat per manca de finançament i va ser sepultat durant l'esclat de la Guerra Civil. T'interessa saber més sobre aquesta moderna proposta? A càrrec de Globus vermell.

 

Dissabte 14 d'octubre, a les 11 h

VISITA GUIADA AL CASTELL D'ERAMPRUNYÀ

El castell d'Eramprunyà és un dels millors exemples de fortificació d'època medieval a Catalunya. El castell va caure en desús ben aviat i ha patit molt poques modificacions, per això les seves ruïnes de pedra vermella ens parlen com poques d'aquesta mena de fortificacions. Si voleu exercitar el cos, gaudir de les millors vistes de la plana del Baix Llobregat i conèixer aquest emblemàtic castell, us convidem a fer-ne la visita guiada acompanyats dels voluntaris de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

Punt de trobada: Ermita de Bruguers.

Per a participar de les activitats cal portar calçat còmode, aigua i protegir-vos del sol.

Places limitades. Informació i reserves al Museu de Gavà Tel. 93 263 96 50

  

Dissabte 14 d'octubre, d'11 a 14 h

PORTES OBERTES AL REFUGI ANTIAERI DE LA RAMBLA

Durant la Guerra Civil Espanyola, setze gavanencs van perdre la vida en diversos bombardejos a la ciutat. Una de les respostes de la societat civil davant d'aquesta amenaça va ser la construcció de refugis. Amb la visita al refugi de la rambla de Gavà, podrem conèixer la història d'aquella època i reviure en primera persona les sensacions, pors i sentiments dels homes, dones i infants que hi van trobar aixopluc.

Punt d’accés a la porta del Refugi (pas subterrani de l'estació de tren).

 

Diumenge 15 d'octubre, a les 10 h

LES MINES SOTA LA CIUTAT

El conservador del Museu i Dr. en Prehistòria, Josep Bosch, us proposa un itinerari per descobrir les mines de variscita que es troben fora del Parc Arqueològic. Les podeu trobar sota els vostres peus, a la plaça d'Amadeus Vives, a MercaGavà o sota els edificis de les Talaies, on finalitza l’itinerari.

Places limitades. Informació i reserves al Museu de Gavà Tel. 93 263 96 50

Punt de Trobada: MercaGavà (Rambla de Pompeu Fabra, 87)

 

 Diumenge 15 d’octubre de 10 a 14.30 h

PORTES OBERTES AL PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ

El Parc Arqueològic Mines de Gavà és un centre de visitants de 4.000 m² que ens permet descobrir com era la vida al neolític —fa sis mil anys— a partir del jaciment de les mines prehistòriques de Gavà, les úniques en galeria dedicades a l'extracció de variscita. Us proposem un recorregut lliure a l'exposició del Parc Arqueològic per descobrir el paisatge, les persones i la tecnologia d'aquest apassionant passat, i experimentar la visita a l'espectacular reproducció de les mines prehistòriques amb un recorregut adaptat per a tots els públics.

Jaume I, 7 Gavà

Accés segons ordre d’arribada.

 

Diumenge 15 d'octubre, a les 11 h

VISITA A LA VIL·LA ROMANA DE CAN VALLS

Les restes d’una gran cisterna són el centre d'unes intrigants ruïnes situades en el port natural just on confluïen el riu Rubricatum i el Mare Nostrum, i actualment envoltades del bosc del turó de Caçagats. Les campanyes d'excavació han fet evident que es tracta d'un important jaciment d'època romana. Participa en la visita a càrrec dels educadors del Museu de Gavà i ajuda'ns a construir les hipòtesis sobre el seu origen.

Per a participar de les activitats cal portar calçat còmode, aigua i protegir-vos del sol.

Punt de trobada: Benzinera de La Sentiu (Santa Creu de Calafell, 128, Gavà).

Places limitades. Informació i reserves al Museu de Gavà Tel. 93 263 96 50

 

Diumenge 15 d’octubre a les 12 h

TALLER DE LLATA AL MUSEU DE GAVÀ

Quan no hi havia roba i el fang i la terrissa eren un luxe, calia dur aigua, recipients amunt i avall, calia conservar-los, segurs, i transportar-los. Farem un capçal, de llata de boga, per protegir la ceràmica i transportar els recipients sobre el cap. Un objecte que havia estat tradicional a totes les cultures, i una tècnica ancestral de trenat de vegetals autòctons com el margalló, la boga, o l’espart. Taller a càrrec del Carles Alcoy.

Places limitades. Informació i reserves al Museu de Gavà Tel. 93 263 96 50

 

Diumenge 15 d'octubre, a les 12.15 h

SORTIDA A LES CONSTRUCCIONS DE PEDRA SECA DE LES FERRERES

Les construccions en pedra seca de Gavà són un exemple d'una antiga tècnica de construcció de murs, cabanes i altres elements, que es basa en l'ús de pedres sense argamassa per unir-les entre elles. A poca distància del nucli urbà, a la falda de la serra de les Ferreres, descobrirem les excel·lents mostres d'aquesta tècnica de pedra seca, la qual ha estat reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des del 2018. L'activitat serà a càrrec del Grup ecologista Quercus i la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

Punt de trobada: Benzinera La Bòbila (Av. de Joan Carles I, s/n)

Cal dur guants de treball, aigua i calçat adequat.

Places limitades. Informació i reserves al Museu de Gavà Tel. 93 263 96 50

 

 

Informació:

 

Museu de Gavà

Plaça Dolors Clua, 13-14. Gavà 08850

Tel. 93 263 96 50

museu@gava.cat

 

Parc Arqueològic Mines de Gavà

Carrer Jaume I, 7
08850Gavà

93 263 96 50

parcarqueologic@gava.cat

 

www.patrimonigava.cat

patrimoni.gencat.cat/jep2023

 

 

Compartiu l’experiència a les xarxes!

#JEP2023   #patrimonicultural  #patrimonigava #minesdeGava #CastellEramprunyà #CanHorta #RefugiGava

Museu de Gavà

De dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.
Dissabtes d'11 a 14 i de 16 a 19 h.
Diumenges d'11 a 14 h.

Tancat els dilluns (inclosos dilluns festius) els dies 1/1, 6/1, 24/6, 25/12, 26/12 i les tardes dels dies 5/1, 23/6, 24/12 i 31/12

Servei d'informació i reserves del Museu de Gavà 93 263 96 10

Castell d’Eramprunyà

Actualment, el castell és objecte de treballs de recerca i consolidació per la qual cosa el recinte és tancat al públic.

Visita concertada cada segon diumenge de mes (d'octubre a juny).

Cal reservar amb antelació al Museu de Gavà, al telèfon 93 263 96 10 o al telèfon d'informació i reserves 93 263 96 50.

Grups escolars i grups organitzats, heu de reservar amb antelació al Museu de Gavà, al telèfon 93 263 96 10.

Parc Arqueològic Mines de Gavà

Hivern 16/9 – 15/6
dilluns 10 - 14.30 h
dimarts - divendres 10 - 14.30 h
dissabtes 10 - 18.45 h
diumenges i festius 10 - 14.30 h

Estiu 16/6 – 15/9
dimarts - divendres 10 - 18.45 h
dissabtes 10 - 18.45 h
diumenges i festius 10 - 14.30 h

Tancat els dilluns no lectius,  dilluns festiu, els dies 1/1, 6/1, 24/6, 25/12, 26/12 i tardes dels dies 5/1, 23/6, 24/12 i 31/12

Servei d'informació i reserves del Parc Arqueològic Mines de Gavà 93 263 96 50

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà

El refugi es pot visitar cada primer diumenge de mes en visita guiada. La visita s’inicia al Museu de Gavà i es compon d’un itinerari i la visita al refugi.

Cal reservar amb antelació al 93 263 96 10.

Vil·la romana de Can Valls

Visita guiada cada tercer diumenge de mes.

Places limitades. És necessari realitzar reserva al Museu de Gavà T. 93 263 96 10

Punt de trobada a la cruïlla de l'Av. Joan Carles I amb l'Av. 8 de març.