La cova Bonica de Vallirana i les històries que ens explica dels primers pobladors

La cova Bonica és un dels escassos jaciments de la península Ibèrica on s'han trobat restes humanes dels primers agricultors i ramaders de fa 7.400 anys, els vestigis trobats ens permeten reconstruir el modus vivendi i les pràctiques funeràries d'un moment crucial de la història de la humanitat, el pas d'una economia caçadora-recol·lectora a una altra de tipus productor. En el seu pas pel Museu de Gavà, s'ha afegit una interessantíssima visió global de les coves del Baix Llobregat on s'han trobat vestigis de gran interès, com  la Cova de Can Montmany, a Pallejà; Cova Bonica, Abric de Sota Penya II, Abric de Sota Penya III i Cova de la Fou de Muntaner, a Vallirana; Cova dels Dos, a Cervelló, i Cova de Can Sadurní, i l'Avenc Petit del Gravat a Begues. A dues d'elles s'hi fan actualment excavacions arqueològiques: la Cova de Can Sadurní i a la Cova Bonica. Des que es va fundar, el Museu de Gavà ha recollit materials de tres dels jaciments arqueològics esmentats: de la mateixa Cova Bonica, de Vallirana; de la Cova de Can Sadurní, de Begues, i de la Cova de Can Montmany, de Pallejà, que se sumaran als objectes exposats provinents de les recents excavacions a la Cova Bonica. L'exposició és una oportunitat única, ja que s'exposaran objectes que a hores d'ara no tenen un espai permanent d'exhibició.

 

Exposició produïda per l’Ajuntament de Vallirana, amb l’adaptació del Museu de Gavà i la col·laboració de La xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona.

Del 13 d'abril al 17 de setembre de 2023

Plaça de Dolors Clua, 13-14
Gavà
Espanya

Entrada gratuïta.

La Cova bonica
Observacions

Dijous 4 de maig, a les 19 h

Visita guiada exposició Cova Bonica

L'exposició de petit format ens presenta una visió global de l'ocupació de les coves del Baix Llobregat on s'han trobat vestigis de gran interès, com la Cova de Can Montmany, a Pallejà; Cova Bonica, Abric de Sota Penya II, Abric de Sota Penya III i Cova de la Fou de Muntaner, a Vallirana; Cova dels Dos, a Cervelló, i Cova de Can Sadurní, i l'Avenc Petit del Gravat a Begues. A dues d'elles s'hi fan actualment excavacions arqueològiques: la Cova de Can Sadurní i a la Cova Bonica. Des que es va fundar, el Museu de Gavà ha recollit materials de tres dels jaciments arqueològics esmentats: de la mateixa Cova Bonica, de Vallirana; de la Cova de Can Sadurní, de Begues, i de la Cova de Can Montmany, de Pallejà, que se sumaran als objectes exposats provinents de les recents excavacions a la Cova Bonica de Vallirana. L'exposició és una oportunitat única, ja que s'exposaran objectes que en l'actualitat no tenen un espai permanent d'exhibició.

La visita guiada anirà a càrrec de Montse Sanz i Joan Daura, i Josep Bosch, comissaris de l'exposició.

 

Diumenge 11 de juny, de 10 a 14 h

Excursió a la Cova Bonica de Vallirana

El Museu de Gavà us convida a explorar la Cova Bonica de Vallirana. Gràcies a una col·laboració amb l'Ajuntament de Vallirana, des del 13 d'abril es pot visitar al museu l'exposició que ens parla de les troballes en aquesta cova, i altres coves del Baix Llobregat ocupades de fa milers d'anys.

Us proposem anar més enllà per conèixer in situ aquesta cova tan especial acompanyats de l’arqueòloga Elicínia Fierro.

 

Dijous 15 de juny, a les 19 h

Xerrada – El genoma prehistòric del Baix Llobregat.

Com eren els primers pobladors del Baix Llobregat? Quina fesomia tenien?

Les poblacions del neolític que vivien a la zona no eren gaire diferents de les d'ara. Gràcies a l'estudi genètic d'una dent trobada entre les restes òssies de la Cova Bonica de Vallirana, s'ha pogut desxifrar el genoma complet d'una de les persones que hi van ser dipositades, que confirma que formava part dels primers moviments migratoris procedents del Pròxim Orient. Xerrada a càrrec de Montse Sanz i Joan daura (arqueòlegs).

 

Dijous 6 de juliol, a les 20 h

Visita a la Cova de Can Sadurní

Aprofitem l'hora daurada, per apreciar les vistes, i iniciar la visita a l'interior de la cova un cop el sol es pongui. Dins la cova podrem conèixer la immensa riquesa d'aquest espai que ha confirmat una ocupació de fa 10.000 anys. Un espai màgic, científicament cabdal per entendre la Prehistòria al Baix Llobregat amb teories de fortes relacions amb les mines de Gavà. A càrrec dels arqueòlegs que hi estan treballant durant la campanya actual.

Activitat gratuïta

Places limitades. És necessari fer reserva.

Informació i reserves al T. 93 263 96 10 (Museu de Gavà)

Sortida des del Parc Arqueològic Mines de Gavà.

El desplaçament és a càrrec dels assistents. Ajudeu-nos a tenir cura del medi natural posant a disposició dels altres participants les places lliures dels vehicles particulars.

Comparteix
Museu de Gavà

De dimarts a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.
Dissabtes d'11 a 14 i de 16 a 19 h.
Diumenges d'11 a 14 h.

Tancat els dilluns (inclosos dilluns festius) els dies 1/1, 6/1, 24/6, 25/12, 26/12 i les tardes dels dies 5/1, 23/6, 24/12 i 31/12

Servei d'informació i reserves del Museu de Gavà 93 263 96 10

Castell d’Eramprunyà

Actualment, el castell és objecte de treballs de recerca i consolidació per la qual cosa el recinte és tancat al públic.

Visita concertada cada segon diumenge de mes (d'octubre a juny).

Cal reservar amb antelació al Museu de Gavà, al telèfon 93 263 96 10 o al telèfon d'informació i reserves 93 263 96 50.

Grups escolars i grups organitzats, heu de reservar amb antelació al Museu de Gavà, al telèfon 93 263 96 10.

Parc Arqueològic Mines de Gavà

Hivern 16/9 – 15/6
dilluns 10 - 14.30 h
dimarts - divendres 10 - 14.30 h
dissabtes 10 - 18.45 h
diumenges i festius 10 - 14.30 h

Estiu 16/6 – 15/9
dimarts - divendres 10 - 18.45 h
dissabtes 10 - 18.45 h
diumenges i festius 10 - 14.30 h

Tancat els dilluns festiu es horari d’estiu els dies 1/1, 6/1, 24/6, 25/12, 26/12 i tardes dels dies 5/1, 23/6, 24/12 i 31/12

Servei d'informació i reserves del Parc Arqueològic Mines de Gavà 93 263 96 50

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà

El refugi es pot visitar cada primer diumenge de mes en visita guiada. La visita s’inicia al Museu de Gavà i es compon d’un itinerari i la visita al refugi.

Cal reservar amb antelació al 93 263 96 10.

Vil·la romana de Can Valls

Visita guiada cada tercer diumenge de mes.

Places limitades. És necessari realitzar reserva al Museu de Gavà T. 93 263 96 10

Punt de trobada a la cruïlla de l'Av. Joan Carles I amb l'Av. 8 de març.