FONT GROGA – CARRER DE LES COLOMERES

Data1920

Adreçacarrer de les Colomeres, cantonada amb el carrer de Sant Lluís

La Font Groga

La Font Groga va ser una de les primeres fonts públiques de Gavà.

A principis del segle XIX, la població encara obtenia l’aigua dels pous públics o privats que hi havia per tot Gavà. Gairebé totes les cases tenien un pou a l’eixida, a la part posterior de la casa, ben a prop de les piles de fems i gallinassa, que, en filtrar-se barrejats amb l’aigua de la pluja, van acabar per contaminar la dels pous. El consistori es va fer càrrec de la problemàtica i va decidir canalitzar l’aigua i construir diverses fonts.

L’any 1920 al carrer de les Colomeres es va construir una gran font de color groc just a l’encreuament amb el carrer de Sant Lluís. Era usada per un gran nombre de gavanencs que no disposaven d’aigua a les seves llars. Com que estava al mig del carrer i dificultava el trànsit, es va enderrocar l’any 1998 i se’n va construir una de més petita en una de les cantonades. Aquesta també es va enrunar l’any 2001 i, en substitució, se’n va fer una de nova de dimensions més reduïdes.

Carrer de les Colomeres

El carrer de les Colomeres és un dels més llargs de Gavà. Comença a la carretera de Santa Creu de Calafell i acaba a l’avinguda d’Eramprunyà. L’any 1924, els germans Modolell van presentar a l’Ajuntament el plànol de parcel·lació de les seves finques; per tant, es tracta d’un urbanisme planificat d’estructura ortogonal força diferent de l’estructura urbanística del nucli antic.

Els veïns d’aquest carrer eren majoritàriament de condició obrera. Amb el creixement dels anys seixanta del segle XX moltes cases van ser construïdes per ells mateixos, de mica en mica, aprofitant materials recuperats de les runes, sorra de les rieres i treballant els diumenges. Fins i tot guàrdies municipals van multar en alguna ocasió aquests paletes casolans per treballar en dia festiu.