La restauració i adequació museogràfica

 

El projecte arquitectònic va implicar tant el desenrunament controlat del refugi com l'adequació de l'espai i es va incloure en el projecte de vianantització de la Rambla (2008-2009) impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Gavà.

 

Les actuacions es va executar en dues fases. A la primera, es va procedir a l'elaboració d'un estudi de l'estat estructural del refugi, a càrrec de la UB, així com a la neteja general de les runes i terres sota control científic. Altres de les accions van consistir en la neteja i consolidació dels elements enderrocats històricament i la impermeabilització exterior de la volta de formigó. Així mateix, es va prolongar el refugi en direcció a l'estació i al carrer de Salamanca, i es va crear una sortida d'emergència en el sector més pròxim a la carretera de Santa Creu de Calafell (C-245), que consisteix en una escala i els seus murs i una tapa de corten.

 

A la segona fase es va incloure la construcció de l'accés al refugi i la connexió amb la travessia urbana a l'antic pas subterrani de l'estació i s'hi van instal·lar els elements museogràfics per obrir-lo al públic.

 

 

La restauració del refugi va permetre recuperar la totalitat de les estructures conservades, adequar l'espai a l'accés públic i fer una presentació per tal de copsar el significat i el context en què es va construir.

 

La visita al refugi s'inicia amb un audiovisual que situa el visitant en els anys 30 i les circumstàncies que van portar a fer el refugi a la Rambla a tocar de la fàbrica Roca. La visita incorpora també una banda sonora que evoca les circumstàncies d'un bombardeig.

 

El recorregut és accessible.

Vull rebre informació En aquesta secció podràs enviar-nos per correu electrònic els teus suggeriments