Estany de la Murtra

L'estany de la Murtra es troba al delta del Llobregat, a Gavà, al límit amb el municipi de Viladecans.

Està situat al costat de la pineda litoral, camps de conreu i de l'EDAR (Estació Depuradora d'Aigües Residuals) de Gavà i Viladecans, que va entrar en funcionament el 1986 amb successives ampliacions de capacitat i tractaments.

L'estany de la Murtra alberga una gran diversitat biològica. Té una vegetació molt valuosa, amb espècies com el canyís, el lliri groc, la boga, etc., i arbres de ribera plantats, com àlbers, salzes, freixes i pollancres.

També és un espai important per a la fauna, en especial per a les aus aquàtiques, pel fet de trobar-se enmig de la ruta migratòria entre el nord d'Europa i l'Àfrica. Algunes espècies nidificants són l'ànec collverd, la fotja, el morell cap-roig o el cabusset. També s'hi troben tortugues aquàtiques i moltes altres espècies, com peixos i invertebrats aquàtics.

Actualment és una de les zones humides més importants de Catalunya. Des de 1992 està inclosa al PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya) dins dels Espais Naturals del Delta del Llobregat. L'any 2006 es va declarar zona ZEPA (Zona d'Especial Protecció per a les Aus) dins la Xarxa Natura 2000.

A la restauració de 2012, a més de la plantació d'arbres, es va fer el reperfilat del terreny i l'estabilització dels talussos, es van eliminar les espècies al·lòctones i es van instal·lar illes flotants.

L'any 2014 es va inaugurar una passera que comunica les dues ribes de l'estany per als visitants que van a peu o en bicicleta.

Des del 2014 està inclòs en la Xarxa de Parcs Metropolitans de l‘Àrea Metropolitana de Barcelona. És l'únic parc de la xarxa amb un estany natural.

S'hi han instal·lat miradors i bancs per poder fer una visita plaent i gaudir d'un espai tan important ecològicament i paisatgísticament.

Des d'antic, els habitants de Gavà i Viladecans anaven a pescar a la Murtra, fins que els senyors dels dos termes, primer, i els Marc, després, ho van prohibir. Malgrat tot, a mitjan segle XVII, el baró Miquel de Torrelles va acordar que un dia a l'any es permetria pescar a la llacuna. Fou així que va néixer la tradició de pescar l'anguila cada primer diumenge d'agost, costum que va perdurar fins a mitjans dels anys 60 del segle XX.

 

Com arribar-hi

Amb vehicle privat:

A l'autovia de Castelldefels (C-31) cal prendre la sortida que indica ‘Depuradora de Gavà - Viladecans' per visitar la riba nord de l'estany, o la sortida ‘Platges Gavà Mar' per visitar la riba sud i la pineda de Gavà.

Coordenades GPS aparcament: N 41⁰ 16' 24.83" / E 2⁰ 2' 34.44"

 

Amb transport públic

Els autobusos L94 i L95 tenen parada a la C-31, a prop de l'estany.

 

A peu o en bicicleta

Des de Gavà, per l'avinguda del Mar, o des de Viladecans, pel camí dels Llanassos, són molts els camins que arriben fins a aquest espai.

 

Web dels Espais Naturals del Delta del Llobregat [http://www.deltallobregat.cat/]

Vull rebre informació En aquesta secció podràs enviar-nos per correu electrònic els teus suggeriments