El Garraf blanc

 

El Garraf blanc ocupa la major part del massís i està format per roques calcàries i dolomies del triàsic i el juràssic (240-144 milions d'anys) i, sobretot, calcàries del cretaci inferior (144-97 milions d'anys). Cap a les parts més altes i occidentals apareixen nivells margosos. Els cims més elevats són la Morella (594 m) i el Montau (659 m).

 

L'activitat biològica d'un mar interior va provocar la formació de carbonat càlcic que, en sedimentar, va donar lloc a la roca calcària, el color blanc de la qual dóna nom a aquesta part del Garraf.

El diòxid de carboni atmosfèric es combina amb l'aigua de pluja i forma àcid carbònic, un compost que ha modelat profundament el paisatge gràcies a la capacitat que té de dissoldre la roca calcària. És llavors que parlem del carst, un tipus d'erosió, la càrstica, que dóna formacions com coves, avencs, rasclers, i dolines (grans depressions circulars).

 

Entre les escletxes d'aquestes roques foradades i de formes capricioses s'acumula un sòl argilós, vermell i molt escàs, però on hi creix un paisatge mediterrani meridional. La vegetació que el caracteritza és una màquia, un matollar dens presidit per l'única palmera autòctona d'Europa: el margalló (Chamaerops humilis). Aquesta palmera protegida està acompanyada per tota una sèrie d'espècies com el garric, el llentiscle, el càrritx o l'arçot, amb les quals forma una comunitat ben adaptada als rigors de les sequeres estiuenques, però que, en canvi, no suporta els hiverns rigorosos.

 

Les dures condicions ambientals (forta insolació, manca d'aigua, escassa vegetació i relleu molt abrupte) han seleccionat molt les espècies que s'hi han establert i, per tant, han donat interès a l'original fauna que hi viu.

Els ocells més característics d'aquesta zona són els rupícoles, com la merla blava, la merla roquera, el còlit ros o el còlit negre. A les coves i els avencs trobem ratpenats i diversos invertebrats cavernícoles, molts dels quals són endèmics i, per tant, sols es troben a les cavitats del Garraf. També hi ha altres espècies destacades com la tortuga mediterrània, reintroduïda després de la seva extinció a la zona, el llangardaix, la serp blanca i la de ferradura o la guineu, entre d'altres.

Vull rebre informació En aquesta secció podràs enviar-nos per correu electrònic els teus suggeriments