La restauració i adequació museogràfica

 

El projecte arquitectònic va implicar tant el desenrunament controlat del refugi com l'adequació de l'espai i es va incloure en el projecte de vianantització de la Rambla (2008-2009) impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Gavà.

 

Les actuacions es va executar en dues fases. A la primera, es va procedir a l'elaboració d'un estudi de l'estat estructural del refugi, a càrrec de la UB, així com a la neteja general de les runes i terres sota control científic. Altres de les accions van consistir en la neteja i consolidació dels elements enderrocats històricament i la impermeabilització exterior de la volta de formigó. Així mateix, es va prolongar el refugi en direcció a l'estació i al carrer de Salamanca, i es va crear una sortida d'emergència en el sector més pròxim a la carretera de Santa Creu de Calafell (C-245), que consisteix en una escala i els seus murs i una tapa de corten.

 

A la segona fase es va incloure la construcció de l'accés al refugi i la connexió amb la travessia urbana a l'antic pas subterrani de l'estació i s'hi van instal·lar els elements museogràfics per obrir-lo al públic.

 

 

La restauració del refugi va permetre recuperar la totalitat de les estructures conservades, adequar l'espai a l'accés públic i fer una presentació per tal de copsar el significat i el context en què es va construir.

 

La visita al refugi s'inicia amb un audiovisual que situa el visitant en els anys 30 i les circumstàncies que van portar a fer el refugi a la Rambla a tocar de la fàbrica Roca. La visita incorpora també una banda sonora que evoca les circumstàncies d'un bombardeig.

 

El recorregut és accessible.

Agenda

Exposició “A la recerca dels tresors perduts. Homenatge a l’arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones”

Museu de Gavà
Del 18-2-2017 a 26-3-2017
Més info
    Vull rebre informació En aquesta secció podràs enviar-nos per correu electrònic els teus suggeriments